Hopp til hovedinnhold
Logo – Franzefoss Minerals
Søk


Trainee gjennom Norsk Bergindustri

Fabian Schenker Sepulveda er for tiden trainee i Verdalskalk avd. Tromsdalen. Kort fortalt gir trainee-ordningen en mulighet for nyutdannede studenter til å jobbe for tre forskjellige bedrifter som er medlem i Norsk Bergindustri i løpet av to år.

Dette gir gode muligheter for ansettelse hos ett av selskapene, og man får en fot innenfor døren til bergindustrien. Man får kjennskap til forskjellige aspekter av bergindustrien samt et bredt nettverk. Med andre ord er det en fin pangstart for nyutdannede personer innen geofag som vil inn i bergindustrien. Du kan lese mer om ordninger her: https://www.norskbergindustri.no/traineeordningen/

 

Geologi på NTNU

-Jeg valgte studieretningen Geologi på NTNU, fordi jeg alltid har vært interessert i naturen og da spesielt bergarter og mineraler. Dette kommer nok av min oppvekst i Valdres der jeg var omringet av fjell og flott natur. I tillegg ble jeg enda mer fascinert av geologi fra mine turer til Sveits og Chile der min familie er i fra. Som i likhet med Norge har en utrolig spesiell og fascinerende natur med spektakulær geologi!  Etter hvert som studietiden gikk, ble jeg mer og mer interessert i mineraler og den praktiske bruken, da dette er så utrolig viktig for menneskeheten og samfunnet vi har i dag. Jeg hadde derfor et ønske om å gi noe tilbake til samfunnet ved å studere noe som var samfunnsnyttig.

 

-God mulighet til å teste ut forskjellige jobber

-Jeg var som mange andre, usikker på hvor veien bar etter endt studietid. Hvor vil jeg jobbe? Hva vil egentlig trives med? Hva, om jeg har noe, er mitt kall? Det er tross alt veldig stor forskjell mellom akademia og arbeidslivet. Trainee-ordningen viste seg derfor som en god mulighet til å teste ut litt forskjellige jobber, noe som jeg antok ville hjelpe meg mye med å finne ut av hva jeg faktisk vil gjøre med livet mitt når jeg blir «stor».

Så langt har jeg vært hos Norsk Stein på Jelsa, som er Nord-Europas største pukkverk. Akkurat nå er jeg i min andre periode der jeg jobber for Verdalskalk i Tromsdalen. Så langt har jeg trivdes særdeles godt begge stedene til tross for at det er to helt forskjellige bedrifter.

 

-Kunnskapsrike og dyktige kolleger

Til tross for at jeg startet opp som trainee på et nytt sted, midt i en global pandemi har jeg hatt en særdeles god opplevelse i Verdalskalk og Trøndelag så langt! Jeg har møtt utrolig hyggelige, kunnskapsrike og dyktige mennesker med veldig godt humør. Det har derfor så langt vært en veldig fin og lærerik erfaring i et godt arbeidsmiljø, noe jeg har satt særdeles pris på. Det er alltid litt skummelt å være ny, men jeg føler meg godt ivaretatt og at jeg blir tatt seriøst faglig.

 

-For tiden jobber jeg med den nye driftsplanen

For tiden jobber jeg med den nye driftsplanen for Verdalskalk basert på den nye reguleringsplanen og holder samtidig på å lære meg modelleringsprogramvaren Surpac. I tillegg har jeg jobbet med droneflyving, prøvetaking, optimalisering av boring og sprenging. Jeg har også flere forskjellige prosjekter foran meg som jeg gleder meg til å begynne med.

Fra 1. Februar 2021 begynne jeg begynne å jobbe hos Nordic Bulk i Sandnes som er en totalleverandør av utstyr og anlegg for mineral-, pukk- og grusprosessering og håndtering. Dette er veldig annerledes enn de to andre bedriftene, men det blir spennende å få mer erfaring og et annet perspektiv i bergindustrien.

Når jeg skal velge meg en arbeidsgiver etter endt trainee opphold er det trivsel en viktig faktor, men jeg har også et behov for en arbeidsplass som kan utfordre meg på flere aspekter inkludert faglig og personlig.

 

-Bergindustrien er en veldig kompleks og multidisiplinær industri

For å øke rekrutteringen til bergindustrien er det viktig med kunnskap, publisitet og fakta. Folk må først og fremst vite at det eksisterer en bergindustri, hvor viktig det er for samfunnet og mulighetene det kan tilby. Bergindustrien er en veldig kompleks og multidisiplinær industri som krever personell og kunnskap fra mange typer utdanninger og erfaringer, både yrkesfaglige og akademiske. Det burde derfor være flere målrettede kampanjer på ungdomsskoler, videregående, universitet samt medier. I tillegg er det viktig med lokalt arbeid der man gjerne har «Åpen dag» slik at folk kan se hvordan bedriften opererer, da dette er et godt verktøy for å redusere stigma rundt bergindustrien. Mye har blitt bedre de siste årene, men det er veldig mange som ikke vet at denne industrien eksisterer i den graden den gjør i Norge, spesielt i områder som ikke ligger i direkte nærhet av en større bergindustri.

 

-Bruk av ny teknologi og kunnskap

Avslutningsvis tenker jeg at det er viktig for selskapet å være frempå når det gjelder bruk av ny teknologi og kunnskap innen bergindustrien. Dette vil ikke bare gi et fortrinn da verden er i konstant endring, men samtidig også gjøre bedriften mer interessant!

Trenger du hjelp? Legg igjen en beskjed, så kontakter vi deg!
  • Hidden
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.