Hopp til hovedinnhold
Logo – Franzefoss Minerals
Søk


Bli kjent med Victoria – Bergingeniør på Hole

Victoria N. R. Hauger er 29 år og jobber som Bergingeniør på Franzefoss Minerals anlegg på Hole. Victoria er utdannet innen Tekniske Geofag med fordypning innen mineralproduksjon på NTNU.

Naturens mysterier

Grunnen til at jeg valgte akkurat dette studiet er at naturen alltid har fasinert meg, og det var vanskelig å velge bare ett realfag. Tekniske Geofag er en studie som bruker tilnærmingsmetoder fra mange forskjellige fag for å løse naturens mysterier. Hvem klarer egentlig tøyle iveren når dagens forelesning handler om juratidens dinosaurer, hvordan diamanter blir til, eller oslofeltets vulkaner?

 

Masteroppgave

Jeg skrev både fordypningsoppgave og Masteroppgave for Franzefoss Minerals. Masteroppgaven omhandlet Flotasjon av Tromsdalskalken. Flotasjon er en separasjonsmetode (Les: Et lite stykke hverdagsmagi) som skiller én mineralfase i en bergart fra en annen ved å få den til å flyte mens resten blir liggende igjen på bunnen.

Etter endt studie ble jeg tilbudt jobb i Franzefoss Minerals, som er en bedrift som driver med mye spennende. Dessuten opptrer Franzefoss Minerals som en ansvarlig og moderne bergverksbedrift, som samsvarer godt med mine egne verdier.

 

Ingen typisk dag på jobb

Det finnes ikke en typisk dag på jobb, og det er det som er så fint. Jeg kan studere stein (med fantastiske kambrosilurske fossiler) ute i bruddene en solfylt dag, finne ut hvordan en siktemaskin kan sikte mer effektivt neste dag og designe fremtidens brudd en tredje dag. Jeg trives veldig godt med allsidigheten. Det er mye nytt og spennende hele tiden, og det er gøy å få være en del av det.

For min videre karriere, som i resten av livet, forsøker jeg å leve etter blant annet ett prinsipp. Det er å forsøke å øke sannsynligheten for at flaksen havner i min favør. Veldig snevre ønsker er mindre sannsynlige enn brede. Et ønske for min videre karriere er å kunne fortsette å løse naturens mysterier, samtidig som jeg viser andre hvor tøft det er.

 

Livsstil mer enn et yrke

Min anbefaling til andre unge som vurderer å ta samme studieretning som meg, er at en utdannelse innen realfag blir det alltid bruk for. Har du interesse for faget, blir ingen dag på jobben kjedelig. Å være bergingeniør er en livsstil mer enn et yrke. Pass på at livsstilen er kompatibel med andre ting du ønsker i livet.

Bergverksbedrifter er ofte små og ikke like flinke til å være synlige som de største når det gjelder profilering og tilstedeværelse på fagdager og bedriftsdager på universitetene. Det blir derfor desto viktigere å være synlige for dem. Finn en arbeidsgiver du vil jobbe for og send en epost. Svaret er overraskende ofte positivt.

 

Hole