«Vi skal bidra til bærekraftig utvikling»
Miljøstyring
Franzefoss Minerals er gjennom sitt eierskap i FMI produksjon, Verdalskalk AS og NorFraKalk AS sertifisert i henhold til de nye standardene for kvalitets- og miljøstyring (ISO 9001:2015 og 14001:2015). Et effektivt miljøstyringssystem innlemmet i organisasjonens overordnede målsettinger bidrar til intern og ekstern styring av både direkte og indirekte miljøpåvirkning. Gjennom å redusere negativ miljøpåvirkning og etablere en mer bærekraftig organisasjonsmodell, sparer organisasjonen både kostnader og energi, og ivaretar samtidig miljøet for framtidige generasjoner. Ledelsens gjennomgåelse gjennomføres hvert år og munner ut i handlingsplaner som skal sikre gode forbedringsprosesser og en effektiv miljøstyring.
Vurdering av miljøaspekter i et livsløpsperspektiv
Som en del av sertifiseringen i henhold til ISO 14001:2015 (ledelsessystemer for miljø) identifiserer og vurderer vi våre miljøaspekter i et livsløpsperspektiv. Det vil si at vi tenker grundig gjennom de livsløpsstadiene som styrer og påvirker vår organisasjon. Vi har også valgt å avgrense livsløpsvurderingen til de forhold som vi kan styre med tanke på råvareuttak, produksjon, lagring og transport samt mottak hos kunde. Alle innsatsmidler og faktorer benyttet i våre prosesser og verdikjeder vurderes. All miljøbelastning skal vurderes og tiltak etableres for våre vesentlige miljøaspekter. Alt dette gjøres innenfor rammen av ledelsessystemet for miljø.
Best tilgjengelige teknologi (BAT)
Industriutslippsdirektivet (IED) stiller strengere krav til bruk av best tilgjengelig teknologi (Best Available Technology=BAT). I praksis betyr dette at industribedrifter omfattet av direktivet skal søke å oppnå minst mulige grad av forurensning. BAT skal gjennomføres så lenge det er praktisk og økonomisk gjennomførbart.
For produksjon av kalk i Europa er det utarbeidet såkalte BAT-konklusjoner som beskriver et sett med prosesser og teknikker som ligger til grunn for å oppnå best mulig grad av beskyttelse for helse, sikkerhet og miljø. Alle anlegg i Franzefoss Minerals konsernet ønsker å legge til grunn BAT i sine prosesser og arbeid med optimalisering av tekniske løsninger.
Vi har tidligere år vurdert våre kalkovner med hensyn til de siste BAT-konklusjonene og BREF for produksjon av sement, kalk- og magnesiumoksid. Vi er i samsvar med gjeldene krav fra våre myndigheter.
Samsvarsvurderinger
I henhold til krav i miljøstandarden gjennomfører vi samsvarsvurderinger av alle forskriftskrav, utslippstillatelser og egne interne krav i løpet av året. Franzefoss Minerals har en definert prosedyre for gjennomføring av samsvarsvurderinger og et miljøregister for avstemming mot krav. Med denne prosedyren fanger vi opp alle endringer som gjennomføres fra myndigheten, samt revidering av egne interne krav. Alle anlegg skal minst en gang i året gjennomgå alle lovkrav for å stadfeste at vi oppfyller alle krav. Om det ikke er samsvar skal hver enkelt leder iverksette tiltak med tidsfrist for å kunne nå målet om overholdelse av de krav som gjelder til enhver tid. Samsvarsvurderingene er en sentral del av miljøarbeidet og disse er gjenstand for interne og eksterne revisjoner.
Produksjonsutslipp til luft
Alle anlegg slipper ut støv, både internt og eksternt, fra forskjellige produksjonsprosesser. Støvutslippene skal begrenses så mye som mulig gjennom kontinuerlig forbedring og være innenfor de rammer og krav som myndighetene stiller til oss til enhver tid. Tiltak for å minimere støvutslipp er alltid en prioritert oppgave og det jobbes kontinuerlig med å begrense utslippene.
Forbrenningen av kalkstein og spillolje gir i tillegg utslipp av andre kjemiske elementer som reguleres nøye gjennom svært detaljerte utslippstillatelser. Det er særlig søkelys på å overholde krav til spesielle miljøgifter som kvikksølv og andre tungmetaller. Kalkovnene på Verdal og Hylla følger BAT-teknikker og overvåkning med hensyn til utslipp til luft og bruk av energi.
Utslipp av CO2 er særlig regulert gjennom kvoteloven, og kalkovnene på Verdal og Hylla utløser kvoteplikt etter denne. Vi er nå i kvoteperiode (fase 4) for perioden 2021-2030 og begge anlegg har egne tillatelser etter gjeldende kvoteforordning og forskrift. I tillegg gjennomføres det hvert år verifikasjon fra akkreditert tredjepart angående korrekt CO2-regnskap og for tildeling av vederlagsfrie kvoter.
For øvrig overvåkes alle krav og målsettinger om utslipp til luft gjennom de ulike anleggs miljøovervåkningsprogram.
Produksjonsutslipp til vann/jord
Deponiet til NorFraKalk på Hylla overvåkes blant annet gjennom analyser av sigevannet fra sedimentasjonsbasseng. I tillegg er det kontroll på mengde sigevann som går til overløp fra bassenget. Overskuddsvann fra bassenget pumpes i perioder, i henhold til interne prosedyrer, tilbake til deponiet for å hindre støvflukt og minske den totale mengden som slippes ut til sjø.
Det overvåkes også utslipp til elv og bekker fra de forskjellige bruddene og anleggene. Det foreligger resultater av kjemiske og biologiske måleparametere. Tiltak skal iverksettes hvis aktuelle grenseverdier står i fare for å overskrides og/ eller tilstandsklasse kan endres. Alt dette også i henhold til anleggenes miljøovervåkningsprogram.
Forurensning til jord overvåkes spesielt i områdene rundt kalkovnene. Eksterne konsulenter har gjennomfør ulike miljøundersøkelser for å dokumentere graden av forurensning.. Konklusjonene så langt er at utslipp fra kalkovnene ikke bidrar til å forurense omgivelsene med hensyn til tungmetaller og dioksiner. Det arbeides likevel for at utslippene fra avgassen holdes så lav som mulig.
Det er også etablert et overvåkningsprogram for utslipp av sigevann fra deponi. Det er i den anledning gjennomført kartlegging av vannforekomsten (deler av Hyllabukta) i henhold til vanndirektivet. Kartlegginger og analyser er gjennomført av en kompetent tredjepart. Det er krav til regelmessig oppfølging av måleprogrammet.
Støy
Støy oppstår i ulike prosesser som sprengning, tipping/knusing, annen produksjon, lasting/lossing og transport. Vårt mål er å redusere støy i produksjonen i henhold til lovpålagte og selvpålagte krav. I noen tilfeller også å redusere støynivået ytterligere i den grad det er nødvendig og økonomisk forsvarlig. Hvert anlegg har handlingsplaner som retter seg mot forebygging av kritiske punkter for støy i produksjonen. Arbeidet med anleggsvise støykart er i stor grad en kontinuerlig prosess. Enkelte anlegg må gjennomføre ekstra tiltak for å redusere støypåvirkningen. Støy overvåkes også gjennom anleggenes egne miljøovervåkningsprogram og gjennom «på stedet målinger» for å dokumentere status i forhold til gjeldende tillatelser. De fleste av våre anlegg, og våre større transportprosesser, har utarbeidede støykart fra tredjeparts støykonsulenter.
Transport til og mottak kunde
Vår salgsorganisasjon administrerer og engasjerer eksterne transportører fram til våre kunder. Vi stiller spesifikke miljøkrav til transportørene under anbudsprosessene. Vi synliggjør våre overordnede målsettinger slik at de er kjent for leverandørene.
Eksempelvis ønsker vi at leverandører har en miljøstrategi som følger ISO 14001 eller tilsvarende. Det stilles krav til utslipp fra bilparken. Alle biler som benyttes på oppdrag for Kunde må ha motorer som er innenfor de siste generasjoner av Euro-motorer. Det er ønskelig at det benyttes innenfor de to siste generasjoner. Det er ikke tillatt å la bilen gå på tomgang på våre anlegg og støvflukt under transport skal ikke forekomme. Det skal også tilstrebes god energiutnyttelse. Leverandøren må bestrebe seg på så liten tomkjøringsandel som mulig, og sammen med Kunde har en aktiv holdning til dette.
Ved mottak hos kunde skal vi sikre at all relevant informasjon angående miljøutfordringer er kommunisert. Både transportør og kunde skal ha tilgang på relevant dokumentasjon som produktdatablad, sikkerhetsdatablad og eksponeringsscenarier.
Innkjøp av varer/ tjenester og leverandørevalueringer
Våre selskaper har de siste årene skjerpet miljøkravet knyttet til innkjøp. Vi vil med dette synliggjøre at vi verdsetter bærekraftige løsninger. Alle våre kritiske leverandører av varer og tjenester skal nå vurderes og evalueres på en tydeligere måte. Det skal foretas årlige vurderinger hvor samsvar med miljøkrav vurderes. Vi trender også våre leverandørers prestasjon ut ifra et sett med kriterier. På den måten sikrer vi bedre kontroll med våre innsatsfaktorer.
Avfall, farlig avfall og kjemikalier
På det enkelte anlegg oppstår det en del avfall i form av papir/papp, tre, plast, metall, elektronikk og restavfall. Dette sorteres etter egne avfallsplaner, avfallskoder og leveres til destruksjon/forbrenning eller gjenvinning via godkjente mottaksleverandører. Det fokuseres på å øke andelen av gjenvinnbart materiale. Dermed vil restavfall levert reduseres.
Farlig avfall, i henhold til klassifiseringskriteriene, samles i egne miljøcontainere og leveres til godkjent transportør for innsamling og levering til sluttbehandler. Farlig avfall sorteres og klassifiseres etter den europeiske avfallslisten og registrerte mengder rapporteres myndighetene hvert år.
Mineralsk avfall fra produksjon utgjør mindre utfordringer hos selskapene i og med at det normal sett er lite/ ingen ubalanse eller salgbare produkter. Mellomlagrene kan imidlertid variere noe fra år til år. Produksjonsavfall som ikke kan selges eller resirkuleres i produksjon, går til deponi der det finnes tillatelser for dette. For enkelte av anleggene er det etablert avfallshåndteringsplan for mineralsk avfall. Dette til tross for at alt som lagres er å betegne som gode kalkprodukter.
Det benyttes få farlige kjemikalier i de forskjellige selskapene. Det gjennomføres risikovurdering av hvert enkelt kjemiske stoff, eller stoffblanding i ulike prosesser for å kvalitetssikre bruken og eksponering av ansatte. Franzefoss Minerals har et krav om at det ikke skal benyttes kjemikalier som står på myndighetenes prioriteringsliste over uønskede stoffer (eller kandidatlisten til det Europeiske kjemikaliebyrået (ECHA)). Det gjennomføres regelmessig substitusjons- og eksponeringsvurderinger for å øke tryggheten for de ansatte og miljøet.
Miljøkommunikasjon/nabomøter
Vi rapporterer hvert år til offentlige instanser i henhold til våre tillatelser og konsesjoner. I tillegg ønsker vi å ha en aktiv dialog overfor forskjellige samfunnsaktører som berøres av vår virksomhet. Dette omfatter naboer, velforeninger, lokalsamfunn/kommune og andre interessenter.
I våre strategier er det et felles mål om å oppnå null naboklager og minimum ett nabomøte i året per anlegg. 2021 var et spesielt år da den pågående pandemien ikke ga oss mulighet til å gjennomføre fysiske nabomøter for alle anlegg. Nabomøtene vil bli gjennomført når smittesituasjonen tilsier dette.
I tillegg skal vi jevnlig sende ut informasjonsskriv i form av nyhetsbrev og nabobrev om forhold som berører bedriften og naboene. All form for miljøkommunikasjon skal loggføres og registreres i vårt hendelses- og kvalitetssystem.
Alle selskapene har søkelys på å gi tilstrekkelig informasjon omkring forhold knyttet til ytre miljø og opplæring knyttet til eget personell. Opplæringen dokumenteres i kompetanseregisteret for å sikre sporbarhet.
Digitalisering og grunnlagsdata
Innføring av digital teknologi kan benyttes til å effektivisere prosesser og gjøre bedriftens maskinpark og anleggsmidler tilgjengelig og monitorerbar via vår skyløsing. Gjennom innsamling, behandling og presentasjon av data kan våre maskiner øke sin levetid og nedetiden reduseres og dermed også levere driftskostnad.
Ved å analysere datafangst fra produksjon kan en se trender og behov for preventivt vedlikehold samt gjøre data mer pålitelig for videre behandling og rapportering.
Smart datafangst gir mulighet for å automatisere prosesser. Bruk av logiske sensorsystemer med grenseverdier gir nye muligheter for overvåkning og oppfølging og videre håndtering av rådata.
EPD (Environmental Product Declaration)
En miljøvaredeklarasjon, eller Environmental Product Declaration (EPD), er et tredjeparts verifisert dokument som oppsummerer miljøbelastningen og ressursforbruk gjennom livsløpet til et produkt. En EPD bygger på livsløpsvurderinger (LCA) og må være i samsvar med internasjonale standarder og nasjonale beregningsregler.
Vi har utarbeidet EPD’er for knust kalkstein, dolomitt og filler (finmalt). Dette omfatter alle våre produksjonsanlegg. I tillegg har vi også utarbeidet dokumenter for brent- og hydratkalk for produksjonen på Hylla samt brentkalk for NorFraKalk.
Dokumentene er verifisert og publisert på websidene til EPD-Norge. Følg lenken for å få tilgang: https://www.epd-norge.no/epd-soekeresultat/?q=Franzefoss+minerals&categoryID=376