Tradisjonelt har kalksementpeler blitt brukt i kombinasjon med relativt høyt bindemiddelinnhold. Produksjon av kalk og sement forårsaker store utslipp av karbondioksid, og det er derfor ønskelig å redusere bindemiddelinnholdet i ingeniørpraksis.
Dette dokumentet presenterer resultater fra en omfattende studie av ulike kalkbaserte bindemiddelsystemer med sikte på å forbedre forståelsen av de tekniske egenskapene til slik stabiliserte leire ved bruk av redusert bindemiddelinnhold. Resultater fra analyser på pH-verdi, plastisitet og mineralogi presenteres, og det konkluderes med, at finkornede kvartspartikler viser relativt høye pozzolaniske egenskaper som gir en betydelig styrkeutvikling over tid, også med lavt bindemiddelinnhold. Bindemiddelsystemer beskrives med parameteren av den aktive CaO-innhold. Dette parameter gir bemerkelsesverdig konsistente resultater mellom forholdet mellom vannbinding og styrkeutviklingen. Disse resultatene har også gjort det mulig å estimere karbondioksidutslipp som en funksjon av bindende type- og styrkeutvikling.
Franzefoss Minerals har levert kalkbaserte produkter direkte eller indirekte til pelestabilisering, grunnforsterkning, grunnstabilisering og til stabilisering av bærelag for veier. I vårt eget blandeanlegg produsere vi «Terraplus» bindemiddelsystemer til grunnforsterkning og stabilisering av bærelag for vei og jernbane etter kundens behov. Vi har også engasjert oss i å finne den riktige balansen mellom produktegenskaper, applikasjonsteknologi og kravspesifikasjoner fra sluttbrukerne i henhold til funksjons- og miljøkrav.
Her kan du lese mer: https://authors.elsevier.com/sd/article/S0038080622000701