Hopp til hovedinnhold
Logo – Franzefoss Minerals
Søk


Gjenbruk av graver

I Norge i dag er det cirka 2,8 millioner kistegraver som i utgangspunktet skal kunne gjenbrukes. Men ca. 1,5 millioner av disse gravene kan ikke brukes igjen fordi innholdet i graven ikke er nedbrutt som forventet etter den 20-årige fredningstiden. Leirholdig jord, dårlig drenering og plastsvøp hindrer den naturlige nedbrytningen. En slik konservering av kistegraver gir store utfordringer for samfunnet både økonomisk, etisk og i et areal- og jordbruksperspektiv.

Terra Balance System

Denne utfordringen kan løses med vårt «Terra Balance System», forkortet med TBS. Løsningen er at gravene injiseres med kalk, vann og luft. Denne prosessen fører til at energi blir frigjort i form av varme. Resultatet av denne prosessen er at innholdet i graven raskt brytes ned, og graven kan frigjøres for gjenbruk. Prosessen er naturlig, etisk, miljøvennlig og kostnadseffektiv. Uten denne form for behandling, så ville Gravferdsloven stoppet muligheten for gjenbruk av graven.

Å utvide gravlunder eller bygge nye gravlunder er dyrt. Det krever ofte at det må tas matjord for å få dette til og det er ikke bærekraftig. Prosessen med etablering av en ny kistegrav koster et sted mellom kr. 20 000,- til kr. 40 000,-. I tillegg til dette kommer årlig drift og vedlikehold av graven. Bruk av TBS er en vesentlig besparelse for forvaltningene, og med bruk av denne metoden vil forvaltningene ha en gravlund som er bærekraftig.

Du kan lese mer om vårt Terra Balance System her.

Gjenbruk av 100 gamle graver i Namsos

Les artikkelen fra Namdalsavisa, 22. juni 2020.

Trenger du hjelp? Legg igjen en beskjed, så kontakter vi deg!
  • Hidden
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.